poniedziałek, 7 lipca 2014

Kalafior w roli głównej.

To kolejny efekt promocji w sklepie. Kalafior aż wołał: kup mnie, kup mnie! ;) Chciałam zrobić zapiekany w beszamelu, ale ostatecznie wyszedł makaron z kalafiorem i szynką schwarzwaldzką.
 
Składniki:
250 gr makaronu (ja użyłam Fusili)
 
połówka średniej cebuli
 
pół główki średniego kalafiora
 
3 plasterki szynki schwarzwaldzkiej
 
3 łyżki oliwy
 
jedna duża łyżka twarożku
 
garść tartej mozzarelli
 
pieprz, sól, Vegetta do smaku
 
 
- Gotuję makaron al dente (ok. 8 minut), i w tym samym czasie kalafior, odpowiednio dłużej, w zależności od wielkości, ja potrzebowałam ok 20-25 minut.
 
 
- Cebulę skrojoną w kostkę podsmażam na łyżce oliwy  i dodaję ugotowany makaron, doprawiając go Vegettą, na osobnej patelni na dwóch łyżkach oliwy podsmażam przez ok. 5 minut rozdrobniony na małe główki kalafior i dodaję pokrojoną w niewielkie paski szynkę.

 
- Podsmażony kalafior z szynką dodaję do makaronu, razem z łyżką twarożku i mieszam. Na koniec  doprawiam solą i pieprzem i posypuję mozzarellą, która po chwili będzie się topić i przywierać do łyżki i tworzyć na makaronie pajęczynę.
 
Gotowe, smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz