Babcia w ogródku ma jej na pęczki. Cukinia, co roku to samo, wciska mi co najmniej dwie tygodniowo, ale ostatnimi czasy nie mam zupełnie głowy żeby ją przyrządzać. Dzisiaj wzięłam się za siebie. Tarta z cukinią, ricottą i szynką soprano.
Składniki:
1 cukinia
2 ząbki czosnku
łyżka masła
2 plasterki szynki Soprano
1 opakowanie serka ricotta
0,5 opakowania śmietankowego serka
do kanapek
tymianek, zioła prowansalskie, pieprz i sól
1 ciasto francuskie
0,5 kulki mozzarelli
- Tartę wykładam na formę, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika na 10 minut, aż się zabrązowi na 200 stopni (góra, dół),
- Cukinię kroję obierakiem do warzyw na cieniutkie paski i podsmażam delikatnie na patelni z masłem i czosnkiem,
- serki mieszamy ze sobą i z ziołami, wykładami nimi podpieczony i lekko schłodzone ciasto,
- na serek kładziemy cukinię i podarte kawałki szynki, całość obsypujemy potartą kulką mozzarelli.
- całość wstawiam do piekarnika na 20 minut na 200 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz